top of page
  • Trine Wiik-Lehmann

Guddommelig mjød i spesialslippet


Om du ikke har fått det med deg: Den historiske gudedrikken mjød har fått sin renessanse, og den leverer til det fulle.


Mjød er kanskje den eldste alkoholholdige drikken vi har og her i Norge forbinder vi den i stor grad med vikingtiden. Mjød ble ansett som en gudedrikk og fikk æren for både fruktbarhet og kunnskap. Det var en drikk som i hovedsak var forbeholdt de kongelige og eliten, ettersom honning var et eksklusivt produkt, og mjød var en drikk for fest og store anledninger mens øl var et mer hverdagslig produkt. Ettersom tiden gikk overtok vinen etterhvert mjødens rolle som foretrukket drikk og ettersom mjød fremdeles var dyrt å produsere ble det produsert mindre og mindre av denne gjærede honningdrikken.


Heldigvis har noen tatt fatt på jobben med å relansere mjød og brygge mjød for et moderne marked.


Som ellers er innen mikrobryggerverdenen ligger amerikanerne litt foran oss når det gjelder mjød og antallet mjøderier har på få år økt til rundt 300. Her hjemme har et par ølbryggerier så smått begynt med mjød mens vi kun har ett dedikert mjøderi.


Mjøderiet holder til i Bergen og ble startet opp i 2016 av fem ildsjeler med lidenskap for mjød. Den lidenskapen lyser i gjennom i produktene de lanserer og det siste produktet som slippes i Vinmonopolets spesialslipp denne måneden er intet unntak.


Barrel Aged Meadlife Crisis er et samarbeid mellom Mjøderiet og det kreative ølbryggeriet Cervisiam. Resultatet av samarbeidet er intet mindre enn et fantastisk mjød. Fyldig, fruktig og kompleks med en helt utrolig konsentrasjon. Det er en sterk mjød med hele 12% alkohol, men alkoholen er svært godt integrert. Mjøden er brygget med morellsaft fra Hardanger og bringebærsaft fra Nordfjord. Den har tilbragt ni måneder på fat som tidligere har vært brukt til imperial stout og bourbon noe som har gitt den en ekstra kompleksitet. Bør definitivt prøves til en kraftig blåmuggost.


Har du ikke testet mjød før er dette mjøden du burde starte med. Om du får tak i den under spesialslippet.


 

95 poeng Mjøderiet Barrel Aged Meadlife Crisis

Varenummer: 11803304

Pris: 150,30


Aromatisk og kompleks, nærmest vinøs duft med preg av fat og røde bær. Fyldig og smaksrik med utrolig konsentrasjon. Fint bærpreg og en behagelig sødme. Bærpreget avslutning med hint av honning.


 

Spesialslippet starter 20. mai


Grunnet koronasituasjonen ble spesialslippet først utsatt fra 23. april. For å møte regler om smittevern og avstandsbestemmelser har Vinmonopolet gjort noen endringer rundt selve slippet og hvordan produktene kan kjøpes. Produktene slippes på Vinmonopolets nettside 20. mai og blir tilgjengelige i butikk 27. mai. Om det er noe igjen. Se vinmonopolet.no for flere detaljer rundt slippet.

bottom of page