top of page
  • Trine Wiik-Lehmann

La oss feire akevittens dag!


I dag, 13. april, feires akevittens dag over hele landet. Dagens dato markerer starten på akevitthistorien i Norge. For det var 13. april 1531 at Høvedsmannen Eske Bille i Bergen skrev et brev til Biskop Olav Engelbrektson i Nidaros der han blant annet skriver: "Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes. Jeg ville gjerne sende Eders nåde mer derav, men nå er ikke urtene, som det skal gjøres av, her å få tak i. Men dersom Eders nåde kan gjøre behov derav i fremtiden, skal eders nåde gjerne få, fordi jeg nu har skrevet etter urter dertil." Dette er den tidligste skriftlige kilden vi har på at akevitt ble laget i Norge og at det helt siden dengang har vært et brennevin tilsatt mye gode urter. Vi tillegger ikke lenger akevitten så mange medisinske egenskaper og akevittene i dag smaker nok ganske annerledes enn de gjorde den gang. I 1531 ble brennevinet laget av korn og ikke potet, poteten kom ikke til Norge før på 1700-tallet, og det inneholdt nok mye fuselstoffer noe som gjorde smaken uren. I dag lages det akevitt over hele landet og utvalget og spennet i variasjon har vel aldri vært større.

Fra de lyse og ulagrede akevittene med mye sitrus til de fyldige og komplekse akevittene som har vært flere år på fat. Akevitt er et komplekst og svært anvendelig brennevin som fortjener vår hyllest i dag. To helt nye akevitter på markedet, de ble lansert i mars i år, er Arvesølvet Kjernekar Single Cask Cask Strenght og Opland Single Cask Aquavit 2006. Begge to fyldige, komplekse og svært interessante akevitter som viser nettopp hvor høy kvalitet det er på norsk akevitt.

Arvesølvet Kjernekar Single Cask Cask Strenght Produsert av Det Norske Brenneri i Grimstad. Akevitten har hatt to år på 350 liters eikefat tidligere brukt til modning av eplebrennevin. Den er tappet med fatstyrke på 57,5%. Dufter av frukt og krydder over toner av fat. Krydret og sammensatt smak med fattoner og vanilje. Høy, litt brennende alkohol i ettersmaken. Lang, varm og krydret ettersmak. Nytes som avec.

Varenummer: 8282702

Pris: 599,00

Opland Single Cask Aquavit 2006 Produsert av Arcus på Gjelleråsen. Akevitten har hatt elleve år på franske eikefat.

Dufter av vanilje og fat med preg av krydder og tørket frukt. Rund og fyldig munnfølelse med smak av karve og sitrus med vanilje i ettersmaken. Godt integrert alkohol og god lengde. Nytes som avec.

Varenummer: 8225602 Pris: 649,90

#akevitt #norskakevitt #fatlagretakevitt #GammelOpland #Arvesølvet

bottom of page