top of page
  • Trine Wiik-Lehmann

Fårikålens dag


Norges nasjonalrett fårikålen har selvfølgelig sin egen dag. Den siste torsdagen i september er hvert

år fårikålens dag, og landet rundt putrer det i gryter. En enklere festmiddag er det nesten ikke mulig å lage, og så er det jo så innmari godt. Lammekjøtt, eller sau om man virkelig vil ha smak, kål, litt vann, salt og hele pepperkorn som putrer sammen i gryta. Dette får alle til. Men hva man skal drikke til fårikålen er ikke alle enige om. Ønsker man å gå den tradisjonelle veien er det selvfølgelig norsk øl og norsk akevitt som skal få følge fårikålen på bordet. Til fårikål er det godt med et øl uten for mye humlepreg. Det bør heller ikke være for mørkt med mye sødme. Et lyst, friskt øl som en saison er beste anbefaling. Man kan gjerne også gå for et friskere øl av typen Geuze. Akevitten bør være fatlagret og ha en rund fin smak av de klassiske krydderne. Her er det mange å velge mellom. Har du en favoritt så ta den. Ellers så finnes det jo selvfølgelig en egen Fårikål Akevitt. Ønsker man derimot å teste nye smakskombinasjoner er champagne et svært godt følge til fårikålen. Det viktige er at champagnen har det man kaller autolysepreg, det er aromaer i retning av kjeks og gjærbakst, i tillegg til god friskhet og frukt. Syren, boblene og aromaene i vinen er en super match og løfter festmiddagen til nye høyder.

Det tradisjonelle:

Kinn Saison Extra

Et friskt og komplekst øl med ørlite sødme. Aromaer av krydder og frukt. God munnfølelse og lengde. Varenummer: 2064001 Pris: 105,00

Det friske:

Oud Beersel Oude Geuze Friskt øl med høy syre. Fine sitrus aromaer og hint av urter. God munnfølelse og bra lengde.

Varenummer: 1047402 Pris: 69,90

Det spennende:

J.L. Vergnon Conversation Blanc de Blanc Grand Cru Brut

God friskhet og flotte aromaer av kjeks og sitrus. Toner av tropisk frukt og god mineralitet. Fine bobler og god lengde.

Varenummer: 9389901

Pris: 329,90

Akevitten:

Norsk Fårikål Akevitt Mild og behagelig akevitt med fin sødme etter fatene.

God aroma av karve med hint av vanilje.

Varenummer: 9381401

Pris: 429,90

#fårikål #matogvinkombinasjoner #matogølkombinasjoner

bottom of page