top of page
  • Trine Wiik-Lehmann

Lørdagsvin


Det er lørdag og det er februar. Det er mørkt og kaldt ute med isglatte veier og smeltende snø. Det er nettopp en slik lørdag hvor man vil fyre i peisen, trekke bena opp i sofaen og nyte et godt glass rød vin. En vin man gjerne kan ha til mat, men som helst også er veldig god å bare nyte alene. En vin man kan drømme seg bort med til varmere dager og lysere tider. Og det er nettopp det jeg gjør. Med vinen Carussin Asinoi. "Eselvinen" som har blitt et fast innslag på de fleste vinmonoplene er en fruktig og deilig vin fra Piemonte i Italia.Vinen med den karakteristiske etiketten med eselhodet lages hos Carussin, et lite, familiedrevet vinhus som holder til i San Marzano Oliveto i Piemonte. Her kultiverer de 22 ha vinmarker på biodynamisk vis. Det vil si at de ikke bruker fremmedgjær og heller ikke har noen annen inngripen i fremstillingen enn små mengder svovel. Mens Piemonte kanskje er aller mest kjent for viner av druen nebbiolo, er Asinoi laget av Piemontes andre store drue. Nemlig barbera.

Barbera er en drue som typisk gir viner som er friske og slanke i stilen. De har gjerne lite tanniner, men heller mer syre noe som gir dem det friske preget og gjør dem svært godt egnet som viner man kan nyte uten matfølge. Asinoi er nettopp en slank og frisk vin med duft og smak av røde bær. Den har også noe florale aromaer og et fint hint av mineraler. Den er lettdrikkelig og et godt valg som lørdagsvin. Om man vil prøve denne vinen til mat vil jeg anbefale den til klassiske italienske retter som pasta og pizza eller til enkle retter av kylling.

Carussin Barbera d'Asti Asinoi 2013.png

Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2013 Varenummer: 4992201 Pris: 129,90 Drue: 100% barbera

Alder på vinstokker: Over 15 år

Jordsmonn: Kalkholdig leire

Innhøsting: Håndplukking

Vinifikasjon: Ståltank

Å jo forresten, Asinoi- det er esel på italiensk. God helg!

#vinanbefalinger #lørdagsvin #barbera #italiensk #biodynamisk

bottom of page