top of page
Norgesglasset

Vi nordmenn ser ofte til utlandet når vi ønsker oss spennende mat- og drikkeopplevelser og glemmer gjerne at vi selv har en lang historie med produksjon av godt drikke og tilbereding av gode råvarer.

Norsk øl

Norsk øl har vært brygget i uminnelige tider.
Under vikingtiden var øl en viktig del av dagliglivet så vel for store begivenheter og seremonier. Vikingene kjente ikke til gjærsoppen som omdanner sukker til alkohol og trodde derfor at ølen og rusen som fulgte var en gave gitt av gudene. Som gudegave var det ingen skam å bli beruset.
Øl har gjennom tidene vært brygget på de fleste gårder. Rundt år 1000 sa Gulatingloven at bonden var pliktig å brygge øl før julenatten. Om han ikke hadde brygget øl på tre år måtte han gi alle sine eiendeler til konge og biskop. Han kunne dertil bli landsforvist..

I nyere tid har store bryggerier overtatt for hjemmeproduksjonen, men de siste år har en ny mikrobryggeritrend vokst frem. Stadig flere har også begynt å brygge hjemme på hobbybasis.
Øl er i vinden som aldri før og nye ølstiler og smaker finner veien frem til norske bord.

På våre ølkurs og ølsmakinger får dere lære mer om ølet og dets historie. Vi går gjennom bryggeprosessen og smaker på ulike ølstiler og prater om øl og matkombinasjoner. 

Norsk akevitt

Tidligste skriftlige kilde vi har for akevitten er et brev skrevet av høvedsmannen Eske Bille i Bergenshus til erkebiskop Olav Engelbrektsson 13. april 1531. Med brevet fulgte en flaske aqua vit. I brevet beskriver Bille at akevitten kan "kurere alle kjente sykdommer som mennesket kan ha innvortes"
Navnet aqua vit "aqua vitae" betyr livets vann.
At akevitten har helsebringene egenskaper har vært en sannhet helt til nyere tid. Under forbudstiden (1916-1926) skrev "brennevinsdoktorer" ut tusenvis av resepter på medisinsk brennevin hvert år. 

I dag er akevitten en selvsagt del av den tradisjonelle julemiddagen og for mange også som følge til sommerens skalldyr.
Den norske akevitten skiller seg fra de øvrige nordiske ved at den er lagret på fat. Fatene gir avrunding og karakter til akevitten og sammen med de mange forskjellige urtene er akevitten en svært allsidig drikke som kan kombineres med både skalldyr og sjokolade. 

På våre akevittkurs og smakinger får dere lære mer om Norges gyldne dråper og deres historie, samt smake ulike typer akevitt og lære hva de kan brukes til.

bottom of page